recept på vit chocklad & vanilj bavaroise

vit chokladbavaroise

1 st  gelatinblad 

110 g  choklad, vit 

2 st  äggulor 

0,6 dl  socker 

1 dl  mjölk 

1 dl  vispgrädde 

1st vanilj  

 vit chocklad bavaroise:

Lägg gelatinbladet i kallt vatten.
Hacka chokladen och lägg i en skål.

Sjud äggulor tillsammans med vanilj, socker och mjölk till 85° under omrörning dvs när krämen börjar tjockna.

Dra kastrullen åt sidan, lyft upp gelatinbladet och rör ner i den varma krämen, se till att krama ur gelantinet ordentligt från vatten.

Häll krämen över chokladen och rör den slät. Låt kallna till ca 25° lättast är över isbad så det går snabbt, vispa tills krämen blir tjock så vet du att den har rätt temperatur.

Avsluta med att Vispa 1 dl grädde lätt och vänd ner den i krämen. Fördela i formar och ställ kallt ca 1 timme.

Personligen föredrar jag att servera den semi fryst så får den en riktigt krämig fin konsistens.

var god hassan!


bal på slottet

idag blev man filmad av hd på slottet när jag lade upp kvällens dessert, min kamera va väldigt suddig så fick bara skit bilder tyvär.
bloggen har fått en ny layout och jag e nöjd, nu jobbar jag lunch tor och fredag , fram till nästa inlägg så kommer ett recept på en trevlig botten till tex parfait eller cheesecake.

300g mörk chocklad
0,5dl grädde
100g digistive kex-mixade fint
2msk smör-smält

smält chocklad med smör och grädde, mixa digistive kexen och vispa ner i chockladen, spritsa ut i silpatt formar och skaka så det fördelas jämt i formarna, observera att smeten ser helt sprucken ut men vid kylt tillstånd så blir det spegel blankt och riktigt gott... använder detta mucket som botten på tex vanilj & vit chocklad bavaroise, mycket trevligt.



hoy hoy...

glömde viss å blogga ett tag!

ja jag har haft fullt upp med jobb, koloni renovering och familj så jag har inte bloggat på ett tag så nu tar vi igen lite.


först ut är en cool sak testa att temperera chocklad och sedan markera chokladen i spritspåse och spritsa ner virvlar i fryst marsala vin så får du detta
observera detta va första försöket och detta kan finslipas mycket mer om man vill.

hur som rätt coolt







sen har vi haft lite tårt beställningar som jag fixat till jobb

en variant med svartvinbär med hallongelé och spunnetsocker





sen i helgen gjorde jag en till en 40års fest
med vit bavaroise och hallonmousse samt brändmaräng







Nu börjar jag redan spåna på höstens menyer så nästa unge kommer i juli så gäller det att ha framförhållning, har spikat en rolig säsongsbetonat meny där jag förhoppningsvis kan utnyttja alla slottets frukt träd men först ska vi ha sommar och då blir det alla favorit bär iaf mina vi snackar om krusbär, rabarb, jordgubbar, smultron, åkerbär, alla färska örter, blåbär, vinbär, ja sommaren e magisk och jag hoppas innerligen att jorden på vår kolloni tar han om buskarna så jag får avnjuta allt i sommar och göra lite bakverk på kollo..
hoy hoy

RSS 2.0