Sockerspiral

Att garnera en dessert är en konst, och inte nog med det så ska man både ha tid och tålamod.
När man har tjatat ut ett garni, så går man vidare till något annat och såvidare i all oändlighet.
Har som mål just nu att behärska socker i alla former och när detta är avklarat så ska jag fördjupa mig i chockladen.
Är så fruktansvärt trött på alla bärflarn, knäckflarn, pulverflarn, veteflarn, isomaltflarn osv så idag i det din tur dag.
Bifogar recept på sockerspiral.

" tänkvärt" - det tar lite tid att lära sig men när man väl får klämm på det, går det undan.
Ingredienser:

455g socker

180ml vatten

100g glykos

Färgsättning


Och hur gör man nu?:
För det första så behövs stålrör utan kanter, socker termometer, sockerkastrull.

1. Koka upp vatten med socker tills det löst upp sig.
2. Tillsätt glykos och koka till 127grader, va noga med att pensla kanter med en blöt pensel regelbundet samt skumma med en teesil om skumm bildas, detta för att sockret inte skall kristalliseras.
3. Vid kokpunkt 127grader skall färgsättning tillsättas ca 1 tesked, "tex rött, svart, grönt osv"
4. Koka vidare till 155 grader och doppa genast kastrullen i en bunke med mycket is och vatten.
5. Avlägsna kastrullen och häll ut massan på en silpatt matta.
6. Nu kan du försiktigt fiska upp socker med ditt finger och snurra runt ditt metalrör, snurra inte för många varv för då blir den svårhanterlig och knäcks lätt.
7. När sockermassan svalnar funkar det bra att kicka den i ugnen på 170grader några minuter så du kan jobba med den igen.


Kommentarer
Postat av: Lisa

Jag ser extremt mycket fram emot dina experiment med choklad!! :D

2012-03-28 @ 00:27:38

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0